6 saker du inte visste om Goldfinger

En Aston Martin DB5 som får det att vattnas i munnen på alla bilälskare, en vacker kvinna med det episka namnet “Pussy Galore”, en koreansk skurk som krasar sönder golfbollar och som har en knivskarp hatt. Då har vi inte nämnt samspelet mellan en Sean Connery i storform och Aurec Goldfinger än. “Do you expect me to talk? No, Mr. Bond, I expect you to die.” Att filmen är en av Bondälskarnas favoriter genom tiderna är ingen överraskning, men visste du om dessa 6 saker?

Guldet såg riktigt ut

I filmen finns det en scen som ser ut att vara filmad i valven i det amerikanska finansdepartementets depå vid Fort Knox. Filmens producenter frågade om möjligheten att filma i själva valvet, men USA:s regering gav inte tillstånd till detta. För att lösa problemet byggde producenterna egna, falska valv och fyllde dem med falskt guld. Valvet och guldet såg dock så riktigt ut att producenterna tvingades ha 24-timmars bevakning för att förhindra tjuvar från att bryta sig in och stjäla ‘guldet’

Aston Martin var inte intresserade

Aston Martin-bilen som James Bond kör har blivit en ikon i filmhistorien. Aston Martin ville dock inte ge bort bilen gratis. Aston Martin bilen som används i Goldfinger beställdes faktiskt av en av filmproducenterna. Efter filmsuccén boostades dock Aston Martin-försäljningen och producenterna fick gratisbilar i kommande filmer.

Guld är inte magnetiskt

En av scenerna som fanatiker kommer ihåg från filmen är när James Bond sätter en magnetisk spårningsenhet på Goldfingers bil efter att de två har avslutat en runda golf. Goldfingers bil är gjord i 18 karats guld, vilket innebär att 75% är guld. Inget som är gjort i 18 karats guld är magnetiskt!

Bond desarmerar bomben med stil

James Bond-producenterna tycker alltid om att inkludera scener som vissa snappar upp och andra inte. När Bond desarmerar bomben i slutet av filmen stoppar klockan på 0:07 sekunder.

Förstörelsen av en Continental

Fanatiker som kan sin Goldfinger kommer ihåg att en splitter ny Ford Lincoln Continental förstörs på bilskroten. Ford gav bort en gratis Lincoln Continental för filmen i utbyte mot att ha den nya Mustangen visad i en scen i de schweiziska alperna. På den tiden var Lincoln Continental höjden av lyx och stil. När scenen där Lincoln-bilen förstördes spelades in, höll filmproducenterna andan vid synen av att en splitter ny Lincoln Continental förstördes.

Män som spelar kvinnor

Alla som har sett Goldfinger kommer ihåg den flygande cirkusen som verkade vara ett gäng unga tjejer. Sanningen är att många av dessa var i själva verket drag queens.

Det är någonting speciellt med filmer som många människor tycker om. Det är alltid roligt med intressanta fakta om våra favoritfilmer, speciellt när de handlar om guld!